fbpx

Efficiëntie en flexibiliteit in tijden van Corona

De zon straalt, een hemelsblauwe lucht waarin de gebruikelijke witte strepen van de vliegtuigen ontbreken, een lege straat, vogels die fluiten en hierbinnen een rustige, gemoedelijke sfeer. Een droomscenario of dat lijkt het althans…

Exact 2 weken geleden, uur op uur, stopte de wereld efkens met draaien. Zo leek het toch! In het bedrijf waar ik toen voor bur.o aan het werk was, viel alles stil. In amper enkele uren tijd van de drukste periode van het jaar, naar niets meer: geen nieuwe bestellingen meer, bestaande die aan een razendsnel tempo geannuleerd worden, chauffeurs die vastzitten in het buitenland, zelfs de baas geraakt niet onmiddellijk weg uit Spanje. Van een zoemende, hardwerkende onderneming naar een bedrijf in totale leegte en stilte!

We zijn het niet gewend! De impact op het bedrijfsleven, op de maatschappij is immens. Efkens slikken, en dan toch weer doorgaan! Bij bur.o zitten efficiëntie en flexibiliteit in ons DNA. Geen gepalaver, geen ellenlange discussies of overlegmomenten, maar onmiddellijk de heel concrete aanpak! Er wordt een conference-call georganiseerd tussen onze leading lady’s en elke bur.o’er afzonderlijk! Een half uur, niet langer… Voor elke klant wordt er naar een gepaste oplossing gezocht! Wat dient er nu te gebeuren? Wat is er prioritair? Op welke maatregelen hebben ze recht? Welke zijn ook effectief interessant voor hen?

Na een half uur is het overleg voorbij. Met een zak vol bagage kan ik aan het werk. Zonet een uiterst compleet overzicht gekregen van welke maatregelen er allemaal zijn, opgemaakt en uitgepluisd door onze 2 topmadammen. Ik neem de telefoon en begin te bellen, naar elke klant. Ik overloop alles met hen, bespreek wat ik in orde zal brengen en wat ze zelf kunnen doen. De meesten zijn blij, want hoe kan je als kleine KMO’er of zelfstandige nog de bomen door het bos zien in deze administratieve mallemolen? Wij vertalen de juridische tekst tot begrijpbare taal… en we luisteren: naar hun bezorgdheden, hun verhalen, hun angsten en de vele vragen! Op sommige kunnen we antwoorden, op andere niet. We zijn God niet!

Nog diezelfde dag werk ik alle aanvragen en dossiers af! En dan valt het stil… Enkele van mijn collega’s kunnen van thuis uit verder werken, maar ik niet. ‘Opgesloten’ in mijn huis! Een fantastisch mooi huis met een grote tuin, volwassen kinderen en een lieve man! Maar toch: opgesloten. Zo voelt het toch voor mij! Ik ben een beweeglijk type, ik hou van afwisseling, van verandering, van onverwachtse dingen! Ik ben flexibel!!! Maar nu efkens niet! Nu mag dit eventjes niet meer… Ik stort me zoals zovelen op de tuin, en daarna op de grote schoonmaak.

We zijn nu 2 weken verder. De onrust is rust geworden, het gevoel van onzekerheid is veranderd in dankbaarheid! Ik kijk weer naar de hemelsblauwe lucht, inclusief enkele wolken die vooruit gejaagd worden door de felle wind. Ik voel de zon, ik ruik de lente! Ik denk aan de videogesprekken met mijn ouders, tot vorige week geraakten ze amper op facebook. Nu kunnen ze live bellen! Ik denk aan mijn lieve vriendin die dagen klopte van 8u tot 22u. En nu geheel onverwachts thuis is en pannenkoeken bakt met de kinderen. Ik denk aan… en ik zie ondanks de ellende veel solidariteit, mooie kansen, hulpvaardige mensen, en hoop! Bakken hoop! Dat het goed komt! Liefst zo snel mogelijk!!! Maar ook het besef: stilstaan doet nadenken! Moet dit allemaal wel? Worden we gelukkig van wat we doen? Is dit wat we nu echt willen?

Ik wist het al, maar het is bij deze nog eens duidelijk geworden. Ik hou van mijn werk, van de afwisseling en flexibiliteit die erbij hoort! Ik hou van mijn klanten, hun dankbaarheid is altijd heel groot na een dagje werken! Ik hou van mijn collega’s en de leading lady’s! Man, wat mis ik onze gezellige, ongedwongen babbels… Nog efkens genieten van de onverwachte, gedwongen rust! Maar we zijn er klaar voor! Als het morgen nodig is, gaan we terug ‘HOUDEN VAN’!

– Els van bur.o