De start van de zomer gaat vaak gepaard met een aantal veranderingen in de wetgeving. Ook deze zomer was niet anders. Zo werd er sinds kort beslist dat elke ondernemer (groot of klein) verplicht is om een elektronische betaalmethode aan te bieden.

Elektronisch betalen zit in de lift. Steeds meer mensen betalen met hun bankkaart, mobiele telefoon of zelfs hun smartwatch. Het elektronisch betalen kreeg een nog grotere boost tijdens de coronacrisis en heel wat handelszaken rustten hun zaak toen ook uit met een betaalterminal of voorzagen een QR code. Desondanks waren er ook nog heel wat handelszaken waar alleen cash kon betaald worden en daar is nu een eind aangekomen.

Vanaf 1 juli moet iedere onderneming, ongeacht hoe groot of hoe klein, deze mogelijkheid voorzien voor haar klanten. Dit geldt ook voor verenigingen, vrije en intellectuele beroepen. Belangrijk is dat deze regel alleen van toepassing is in een B2C relatie. Dus van ondernemer naar eindklant.

Nu vraag je je vast af welke betaalmiddelen hieronder vallen. Goed nieuws want je hoeft geen kosten te maken om een betaalterminal aan te schaffen, overschrijving bijvoorbeeld valt ook onder de nieuwe regelgeving. Daarnaast kun je ook werken met Payconiq, Bancontact app. Men dient er wel voor te zorgen dat het betaalmiddel voldoende toegankelijk is. Ecocheques, consumptiecheques, cryptomunten of virale munten vallen niet onder de noemer van elektronisch betaalmiddel. Als je klant dus met maaltijdcheques kan betalen moet men dus alsnog een ander betaalmiddel voorzien.

De verplichting van het aanbieden om elektronisch te betalen hangt niet samen met het recht tot weigeren van cash. Klanten mogen dus nog steeds tot maximum 3.000 euro in cash betalen. Als ondernemer ben je verplicht de nieuwe regel na te leven anders riskeer je een strafrechtelijke boete die kan oplopen tot 10.000 euro, of 4% van het totale jaaromzet in het laatst afgesloten boekjaar.

Heb je hulp nodig met het uitzoeken welk betaalmiddel voor jou het makkelijkst is of meest voordelig is, neem dan gerust contact op en we maken graag de rekensom voor jou.

Mail naar info@bur-o.be of bel 0477/71.70.02

We helpen je graag verder!