fbpx

De zomervakantie komt eraan en dat is de drukste periode van het jaar voor jobstudenten. Werkt jouw bedrijf met jobstudenten of denken jullie hierover na? Lees dan hier wat de voordelen zijn.

Nemen jouw medewerkers verlof en wil je dit opvangen?

De meest voor de hand liggende is dat jouw productie/bedrijf kan blijven draaien terwijl jouw vaste medewerkers verlof nemen. Je kan dit natuurlijk ook met tijdelijke krachten opvangen maar een jobstudent is een voordelig alternatief voor simpelere en repetitieve taken. Je betaalt voor hen namelijk geen bedrijfsvoorheffing of sociale bijdragen. Wel betaal je een kleine solidariteitsbijdrage van ongeveer 5%.
Nog een voordeel is dat ze flexibeler zijn dan een tijdelijke uitzendkracht. Die laatste verwachten vaak een fulltime betrekking terwijl een jobstudent ook nog van de vakantie wenst te genieten. Een uurtje extra? Een werkdagwissel? Studenten zijn vaak vrij meegaand omdat ze naast studeren weinig verplichtingen hebben. Studenten hun quotum wordt niet langer per dag maar per uur berekend wat betekent dat je ze ook voor een kortere tijdspanne kan inschakelen.
Het laatste maar niet het minste voordeel is dat studenten later vaak vaste medewerkers worden.
Jij bent zeker van hun kwaliteiten op de werkvloer want je kon reeds uitgebreid hun kunnen peilen en de studenten kregen de kans jouw bedrijf, de medewerkers en de bedrijfscultuur te leren kennen. Een win-win situatie voor een lange en duurzame werkrelatie dus.

Jobstudenten kunnen voor jou de oplossing zijn!

Een jobstudent aanwerven houdt niet zo heel veel in maar toch let je best op volgende zaken:
Om een jobstudent aan te nemen dien je een arbeidsovereenkomst voor studenten op te stellen.
Studentenwerk is alleen mogelijk op dagen waarop de student niet verplicht aanwezig moet zijn in zijn onderwijsinstelling.
Daarnaast controleer je best op voorhand hoeveel dagen de student nog mag werken tegen de verminderde bijdragen. Deze kan hij makkelijk opvragen bij de studentatwork.be website.
Zijn deze dagen opgebruikt dan moeten jobstudent en werkgever de standaard sociale bijdrage betalen en vallen ze onder het statuut van een werkstudent. Vanwege de coronacrisis is er beslist om de eerste 45 uren van het eerste kwartaal (januari-maart) niet mee te tellen. Dit geldt voor alle studenten, met uitzondering van studenten in de gezondheidszorg en het onderwijs. Voor hen tellen alle uren van het eerste en tweede kwartaal niet mee.

Geen zin of geen tijd om je met deze formaliteiten bezig te houden om een jobstudent aan te nemen?
bur.o neemt al deze administratie uit handen zodat je als ondernemer kan focussen op je core-business.

Ondersteuning nodig bij dergelijke administratie?

Mail naar info@bur-o.be of bel 0477/71.70.02

We helpen je graag verder!