fbpx

Nu de brandstofprijzen de pan uit swingen zoeken we allemaal een manier om toch nog te kunnen besparen hierop. Wist je dat je als bedrijf voor goederenvervoer voor eigen rekening of voor rekening van derden (met voertuigen met een MTM van meer dan 7,5 ton) een deel van de accijnzen op diesel kan terugvorderen? Voor iedere liter getankt in België kan je 22,70 cent terugkrijgen van de Belgische overheid.

Laten we even de rekening maken:

Als je weet dat een vrachtwagen gemiddeld 100.000 km per jaar rijdt en een verbruik heeft van 30 liter per 100 km. Dan tank je op jaarbasis 30.000 liter. Dit komt neer op een teruggave van €6.810,00 per jaar.

In maart 2022 werd er een algemene accijnsverlaging van 14,46 cent per liter doorgevoerd vanwege de prijsverhogingen aan de pomp. Daardoor is het terug te vorderen bedrag tijdelijk gedaald naar 8 cent per liter (het verschil). Vanaf september 2022 wordt het oude accijnsniveau terug ingevoegd waardoor de teruggave van 22,70 cent terug van toepassing zal zijn. Elk jaar gaat het terug te vorderen bedrag omlaag. Vanaf 1 januari 2023 is het bedrag nog 20,51 cent per liter en daalt tot 20,21cent per liter in 2026.

Nu je weet hoeveel je kan besparen, had je waarschijnlijk graag ook geweten hoe je dit moet aanvragen. Beginnen doe je met het aanvragen van een vergunning energieproducten. Dit is eenvoudig aan te vragen bij de dienst Douane en accijnzen. Heb je al zo’n vergunning, maar heb je de accijnzen nog niet gerecupereerd? Geen nood! Je kan tot 3 jaar teruggaan en deze recupereren.

Eenmaal uw vergunning in orde is kan je uw aanvraag makkelijk en snel indienen via de onlineapplicatie ‘PDIE’ van de Belgische overheid.

Aanvraag

Het is heel belangrijk om volgende gegevens goed bij te houden om de aanvraag te kunnen doen:

  • de datum van de tankbeurt
  • de plaats van tanken
  • het type en de hoeveelheid brandstof
  • de totale prijs van de brandstof
  • de nummerplaat van het voertuig

Werk je met tankkaarten?
Zorg dan dat deze gegevens steeds correct op de factuur staan.

Heb je uw eigen tankopslag?
Ook dan kan je de accijnzen recupereren maar dan moet je manueel deze gegevens bijhouden per chauffeur om een correcte aanvraag te kunnen doen.

Ondersteuning nodig bij dergelijke administratie?

Stuur ons gerust een mail!